Domowe wino owocowe- smaki naszej młodości

Czy pamiętasz, kiedy Twój dziadek poczęstował Cię po raz pierwszy winem owocowym? Zapewne mile wspominasz walory smakowe wina z wiśni, porzeczek czy agrestu, ale czy zdajesz sobie sprawę jak wielką skarbnicą witamin i minerałów są nasze polskie owoce? Warto połączyć przyjemne z pożytecznym i spożywać jak największą ilość polskich owoców pod każdą postacią. Porzeczki, agrest, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki są najlepiej przyswajalnym źródłem mikro- i makroelementów niezbędnych naszym organizmom ze środkowoeuropejskim pochodzeniem, ponieważ występują one w naszym środowisku od tysięcy lat. Czerpmy to co najlepsze z darów polskiej natury. Poniżej przedstawiam treść postu na Facebooku profilu Salaterka.pl: 

Jedną z największych zalet owoców jest to, że zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które chronią nas, m.in. przed chorobami cywilizacyjnymi. Poniżej owoce, które robią to najlepiej: 

Zapamiętajmy tą tabelkę dla naszego zdrowia i urody. Jeśli jak najdłużej pragniemy zachować wigor i urodę to delektujmy się świeżymi owocami, winem owocowym, konfiturami, czy kompotami. Na pewno Twój organizm odwdzięczy Ci się wspaniałą kondycją i dobrym samopoczuciem.  

Autor: Beata Iwańczyk