03.07 SGGW nawiązuje współpracę z DiWine

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Manufaktura Wina DiWine podpisały porozumienie o współpracy. W ramach wspólnych działań organizacje będą wymieniały się doświadczeniami i będą wspierały się w realizacji celów służących naszemu wspólnemu dobru. Dzięki współpracy Manufaktura będzie mogła skorzystać z wiedzy i sprzętu dydaktycznego Uczelni. Uniwersytet będzie korzystał z bazy produkcyjnej Zakładu, a studenci nabędą praktyczną wiedzę z zakresu produkcyjnego. 

– Bardzo cieszymy się z faktu, że nawiązaliśmy współpracę z tak szacownym Uniwersytetem. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jest Uczelnią znaną 
i szanowaną w Polsce oraz zagranicą. Od wielu lat szkoli Polaków w zakresie tak ważnego segmentu jakim jest produkcja żywności. Dla 
DiWine to kolejny, znaczący krok 
w odbudowaniu segmentu win owocowych w Polsce. Środowisko, z którym zaczynamy współpracę, daje jeszcze większą gwarancję, że produkowane przez nas produkty są najwyższej jakości. Jestem przekonany, że nasza wspólna droga będzie owocna!
 – mówi Marcin Bańcerowski, twórca marki DiWine      

Reprezentując Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności cieszymy się, że jako Katedra i Uczelnia będziemy współpracowali z zakładem produkcyjnym. Daje to możliwość naszym studentom do praktycznego poszerzania wiedzy i sprawdzania jej w warunkach produkcyjnych. W ramach współpracy, korzystając z specjalistycznego sprzętu naszej katedry, mamy możliwość zbadania win owocowych. Pierwsze badania zostały już przeprowadzone, dotyczyły one barwy, zawartości witaminy C i polifenoli oraz aktywności antyoksydacyjnej win DiWine. Wyniki badań są bardzo obiecujące dla tych produktów i zaprezentowane na kilku krajowych konferencjach naukowych. – mówi Vitaliy Kolotylo – Doktorant SGGW, Technolog Manufaktura Wina DiWine, odpowiedzialny za współpracę.

Siedziba Manufaktury Win Owocowych DiWine znajduje się w Wiązownie, 20 km od Warszawy. Owoce pozyskiwane są z małych, rodzinnych plantacji województwa mazowieckiego, łódzkiego i lubelskiego. Znakiem charakterystycznym win owocowych firmy DiWine są efektownie malowane i ręcznie numerowane butelki. Zamykane są w nich wysokiej jakości wina z porzeczek, jagody kamczackiej, jabłek, agrestu czy dzikiej róży. – Stworzyliśmy wykwintne wino z polskich owoców. Jego smak zabiera nas w podróż do czasów młodości i rodzinnych, owocowych sadów. To podróż sentymentalna i ma wielką moc. Ożywiamy zapomniane smaki.  Wierzymy, że polskie wina owocowe będą odpowiedzią na tęsknotę Polaków za polskimi owocami – mówi Marcin Bańcerowski, współwłaściciel firmy DiWine.

Firma została wyróżniona Orłem WPROST w 2022 roku w Plebiscycie Złota 100 Polskiego Rolnictwa za promowanie tradycji win owocowych. W 2023 roku DiWine otrzymała znak jakości –  Godło Promocyjne Teraz Polska. Firma jest też Luksusową Marką Roku 2022. Jej produkty otrzymały medale, w tym najwyższe wyróżnienie: GRAND PRIX na Przeglądzie Alkoholi z Owoców Jagodowych – BERRY FEST 2023.   

Autor wpisu
Beata Iwańczyk-Bańcerowska

Wiosenna promocja

Przy zakupie 5 butelek wina - Domek dla pszczół Murarek GRATIS!

Poznaj wina
Czy masz skończone 18 lat?
Strona zawiera informacje na temat napojów alkoholowych przeznaczonych wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Dostęp do serwisu tylko dla osób pełnoletnich.

cross