03.07 SGGW nawiązuje współpracę z DiWine

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Manufaktura Wina DiWine podpisały porozumienie o współpracy. W ramach wspólnych działań organizacje będą wymieniały się doświadczeniami i będą wspierały się w realizacji celów służących naszemu wspólnemu dobru. Dzięki współpracy Manufaktura będzie mogła skorzystać z wiedzy i sprzętu dydaktycznego Uczelni. Uniwersytet będzie korzystał z bazy produkcyjnej Zakładu, a studenci nabędą praktyczną wiedzę z zakresu produkcyjnego. 

– Bardzo cieszymy się z faktu, że nawiązaliśmy współpracę z tak szacownym Uniwersytetem. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jest Uczelnią znaną 
i szanowaną w Polsce oraz zagranicą. Od wielu lat szkoli Polaków w zakresie tak ważnego segmentu jakim jest produkcja żywności. Dla 
DiWine to kolejny, znaczący krok 
w odbudowaniu segmentu win owocowych w Polsce. Środowisko, z którym zaczynamy współpracę, daje jeszcze większą gwarancję, że produkowane przez nas produkty są najwyższej jakości. Jestem przekonany, że nasza wspólna droga będzie owocna!
 – mówi Marcin Bańcerowski, twórca marki DiWine      

Reprezentując Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności cieszymy się, że jako Katedra i Uczelnia będziemy współpracowali z zakładem produkcyjnym. Daje to możliwość naszym studentom do praktycznego poszerzania wiedzy i sprawdzania jej w warunkach produkcyjnych. W ramach współpracy, korzystając z specjalistycznego sprzętu naszej katedry, mamy możliwość zbadania win owocowych. Pierwsze badania zostały już przeprowadzone, dotyczyły one barwy, zawartości witaminy C i polifenoli oraz aktywności antyoksydacyjnej win DiWine. Wyniki badań są bardzo obiecujące dla tych produktów i zaprezentowane na kilku krajowych konferencjach naukowych. – mówi Vitaliy Kolotylo – Doktorant SGGW, Technolog Manufaktura Wina DiWine, odpowiedzialny za współpracę.

Siedziba Manufaktury Win Owocowych DiWine znajduje się w Wiązownie, 20 km od Warszawy. Owoce pozyskiwane są z małych, rodzinnych plantacji województwa mazowieckiego, łódzkiego i lubelskiego. Znakiem charakterystycznym win owocowych firmy DiWine są efektownie malowane i ręcznie numerowane butelki. Zamykane są w nich wysokiej jakości wina z porzeczek, jagody kamczackiej, jabłek, agrestu czy dzikiej róży. – Stworzyliśmy wykwintne wino z polskich owoców. Jego smak zabiera nas w podróż do czasów młodości i rodzinnych, owocowych sadów. To podróż sentymentalna i ma wielką moc. Ożywiamy zapomniane smaki.  Wierzymy, że polskie wina owocowe będą odpowiedzią na tęsknotę Polaków za polskimi owocami – mówi Marcin Bańcerowski, współwłaściciel firmy DiWine.

Firma została wyróżniona Orłem WPROST w 2022 roku w Plebiscycie Złota 100 Polskiego Rolnictwa za promowanie tradycji win owocowych. W 2023 roku DiWine otrzymała znak jakości –  Godło Promocyjne Teraz Polska. Firma jest też Luksusową Marką Roku 2022. Jej produkty otrzymały medale, w tym najwyższe wyróżnienie: GRAND PRIX na Przeglądzie Alkoholi z Owoców Jagodowych – BERRY FEST 2023.   

Autor wpisu
Beata Iwańczyk-Bańcerowska

Czy masz skończone 18 lat?
Strona zawiera informacje na temat napojów alkoholowych przeznaczonych wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Dostęp do serwisu tylko dla osób pełnoletnich.