Wino owocowe okiem technologa

Na przełomie ostatnich lat możemy zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania odpowiednim odżywianiem, które pozytywnie wpływa na nasze zdrowie oraz zapobiega różnego typu chorobom. Z tego względu ludzie zwracają większą uwagę na to, jaki rodzaj pokarmu i napojów konsumują. W środkach masowego przekazu (tzw. mass media), a także w mediach społecznościowych (tzw. social media) coraz częściej mówi się o konieczności spożywania dużej ilości owoców i warzyw, a także ich przetworów. 

W owocach zawarte są różnego rodzaju składniki bioaktywne (związki fenolowe, w tym flawonoidy; kwasy fenolowe; karotenoidy), a dodatkowo owoce dostarczają nam bardzo ważne w  codziennej diecie związki – witaminy. Zaopatrzenie organizmu w wyżej wymienione składniki, pozwala przeciwdziałać m.in. chorobom serca (chorobie wieńcowej) oraz powoduje zahamowanie skurczy żołądkowo-jelitowych. Związki te mają również działanie przeciwnowotworowe, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi.

W przyrodzie warzywa i owoce nie mogą uciec przed napaścią, ani się przed nią chronić. By przetrwać, muszą być wyposażone w silne związki zdolne bronić je przed bakteriami, owadami, a  nawet niesprzyjającą pogodą. Są to związki fitochemiczne oddziałujące na mechanizmy biologiczne potencjalnych agresorów (drobnoustrojów lub insektów). Mają one również właściwości antyutleniające, które chronią komórki rośliny przed szkodliwym działaniem tlenu (antyoksydanty nie pozwalają na utworzenie komórkowej „rdzy”, gdy kruche mechanizmy komórki są narażone na  korozyjne działanie tlenu).

Nie należy zapominać o przetworach owocowych i warzywnych, które też są odpowiedzialne za dostarczenia nam prozdrowotnych składników żywności. W tym miejscu chciałbym przybliżyć temat wina, a mianowicie wina owocowego, które jak najbardziej możemy zaliczyć do przetworów owocowych. 

Według obecnie obowiązującej ustawy, [Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich] wino owocowe jest napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 8,5% (lecz nieprzekraczającej 15% objętościowych), otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino owocowe, z możliwością słodzenia glukozą, fruktozą, zagęszczonym sokiem owocowym, sokiem owocowym lub substancjami określonymi w art. 2 pkt 4 lit. a (sacharozy (cukru przemysłowego), cukru (cukru białego) lub cukru ekstra białego (cukru rafinowanego)), e  (cukru palonego) oraz f (miodu) lub barwienia. Według definicji prawnej nastawem na wino owocowe jest mieszanina sporządzona przy użyciu owoców innych niż winogrona, moszczu z owoców innych niż winogrona, soku z owoców innych niż winogrona lub zagęszczonego soku owocowego z owoców innych niż winogrona, z możliwością dodania wody, sacharozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu glukozowego, fruktozy, drożdży, pożywek lub kwasów organicznych.

W Polsce do produkcji tego typu wyrobów winiarskich wykorzystuje się prawie wszystkie rodzaje owoców dostępnych na rynku, między innymi, jabłka, gruszki, wiśnie, brzoskwinie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody, czarną porzeczkę, czerwoną porzeczkę, czarny bez, owoce i  płatki dzikiej róży oraz aronię. Nie ze wszystkich jednak uzyskuje się wino dobrej jakości, która zależy od wielu czynników (np. od składu chemicznego stosowanego surowca, jego odmiany czy pochodzenia). Do tej pory w Manufakturze Wina Owocowego DiWine, 90% całej produkcji stanowią wina z czarnej i czerwonej porzeczki. 

Szczegółowy przegląd literatury wraz z omówieniem badań, które dotyczą zdrowotności win owocowych w Polsce, w tym produktów DiWine, pojawi się wkrótce w otwartym dostępie do  przeczytania na naszej stronie lub grupy na Facebook’u. Niżej przedstawiam Państwu jakie aspekty zostaną poruszone i opisane.

– Wpływ składników bioaktywnych żywności na przeciwdziałanie rozwojowi chorób cywilizacyjnych oraz nowotworowych.

– Polska jako kraj win owocowych, dane statystyczne z dostępnej literatury.

– Właściwości i skład chemiczny wybranych surowców do produkcji win owocowych.

– Badania na temat zdrowotności win owocowych, zawartość witaminy C i polifenoli, zmiany zawartości tych związków w procesie produkcji wina.

– Wyniki badań wina DiWine, a mianowicie wina z czarnej i czerwonej porzeczki oraz świeżych i suszonych owoców dzikiej róży pod względem oceny barwy, zawartości witaminy C, polifenoli oraz właściwości antyoksydacyjnych. 

– Odpowiedź na pytanie, jaki udział dziennego zapotrzebowania na wyżej opisane składniki bioaktywne zaspokoi jeden kieliszek wina DiWine.

Autor: Vitalij Kolotylo